Aromalar

Aromalar

Tatlandırıcılar, et ve sebzeler gibi doğal gıda ürünlerinin lezzetlerini değiştirmeye veya arttırmaya veya şekerler ve diğer atıştırmalıklar gibi arzu edilen tatlara sahip olmayan gıda ürünleri için lezzet oluşturmaya odaklanır. Çoğu aroma türü koku ve tada odaklanır. Keskin, büzücü ve tipik olarak hoş olmayan tatlar olduğundan, trigeminal duyuları uyarmak için birkaç ticari ürün mevcuttur.

Lezzet vericinin kesin tanımı, kelimenin tam anlamıyla gıdaya lezzet katan her şeyi içerdiğinden zordur. Doğal bir aroma verici olan ABD Federal Düzenlemeler Yasasına göre yasal bir tanım [1] şöyledir:

“Bir baharat, meyve veya meyve suyu, sebze veya sebze suyu, yenilebilir maya, bitkiden elde edilen aroma bileşenlerini içeren uçucu yağ, oleoresin, öz veya özütleyici, protein hidrolizatı, distilat veya herhangi bir kavurma, ısıtma veya enzimoliz ürünü , kabuk, tomurcuk, kök, yaprak veya bir bitkinin, etin, deniz ürünlerinin, kümes hayvanlarının, yumurtaların, süt ürünlerinin veya bunların fermantasyon ürünlerinin, gıdadaki birincil işlevi beslenmeden ziyade tatlandırıcı olan diğer yenilebilir kısımları.”

Yapay tatlandırıcılar, gıda maddelerine tat vermek için kullanılan ancak yukarıda listelenen özellikleri karşılamayan kimyasal olarak sentezlenmiş bileşiklerdir. Yapay aromalar genellikle doğal aromalarda bulunan aynı kimyasal bileşiklerle formüle edilir.

Biraz farklı olsa da, Avrupa Birliği’nin doğal aromalar için yönergeleri biraz benzerdir. Ek olarak, bazı yapay tatlandırıcılara, gıda etiketlerine eklenebilecek bir E numarası verilir.

Aroma Çeşitlerimizi Görün

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YASAL UYARI

Bu web sitesinde yayımlanan tüm yazılı ve görsel içerik T.C.5070 Sayılı* "Elektronik İmza Kanunu" kapsamında fikri ve sinai hakkı tescil edilmiştir. Ayrıca işbu program yapısal özellikleri bakımından TPE nezdince koruma altına alınmıştır. Yazılı izni olmaksızın sitedeki içeriklerden alıntılar yapılması içeriklerin kopyalanması,proje, kullanılan tema yada bu seminer modelinin kullanilması yasaktır. Grubumuz ihlallerden dogacak yasal haklarini saklı tutar. İhlaller halinde, Türkiye Cumhuriyeti Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır. Bu Kanuna aykırı tavır sergileyen suç işlemiş ve ihlali olan kişi-sorumlular tespit edilerek ,3 ile 5 yıl hapis ve yüklü para cezasıyla yargılanıp ceza alabilmektedirler.

En Üste Git