Uçucu YağUçucu Yağ Elde Etmek İçin Kullanılan Yöntemler.

Uçucu Yağ Elde Etmek İçin Kullanılan Yöntemler.

1. Su Buharı Destilasyonu
2. Solvent Ekstraksiyonu
3. Enfleurage
4. Maserasyon
5. Pres
6. Ultrasonik Dalga

1. Su buharı destilasyonu: Bu yöntem ısıya dayanıklı ve verimi çok düşük olmayan bitkilerde kullanılır.( En önemli örnek gül)
2. Solvent ekstraksiyonu: Daha ucuz sistemdir. Bitki yaprak, gövde ve köklerinin, meyvelerin ve yosunların, benzen, benzen+aseton, benzen+petrol eteri, benzen+alkol karışımı gibi solventlerle, sıvı butan ve sıvı karbondioksit gazı ile yapılır. Elde edilen madde ‘conkret’tir. Conkret, saf alkol ile alçak basınç altında destile edildiğinde ‘absolue’ ürün elde edilir.
3. Enfleurage: Soğuk işlemdir. Isıya dayanıksız ve verimi düşük olan bitkilerde uygulanır. Saf ve kokusuz katı yağlar çiçek petalleri ile cam levha üzerinde karıştırılır ve 24 saat bekletilir. Esansı emen yağ, alkol ile ekstrakte edilir. Eterik yağ bitkisel mum ve diğer bitkisel maddeleri de içerdiğinden yarı katıdır. Conkret olarak tanımlanır. Pahalı bir yöntemdir. Fransa’nın Grasse bölgesinde uygulanırdı.
4. Maserasyon: Sıcak işlemdir. Çiçek petalleri 40-60°C deki yağ karışımında 1-2 saat süre ile tutulup, yağ bir solvent ile ekstrakte edilir. Toplanmalarından sonra çok kısa sürede bozulan çiçeklerde uygulanır. Bu yöntemle elde edilen ürün concret tipi bir üründür.
5. Pres: Turunçgil meyvelerinin kabuklarına uygulanır. Meyve suyu fabrikalarında, arta kalan kabuklarda uygulanır.
6. Ultrasonik dalga: Son teknolojik yöntemdir. Ultrasonik dalgalarla esans içeren keseciklerin dış zarlarını yırtıp, delerek esansı dışarı alma yöntemidir.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YASAL UYARI

Bu web sitesinde yayımlanan tüm yazılı ve görsel içerik T.C.5070 Sayılı* "Elektronik İmza Kanunu" kapsamında fikri ve sinai hakkı tescil edilmiştir. Ayrıca işbu program yapısal özellikleri bakımından TPE nezdince koruma altına alınmıştır. Yazılı izni olmaksızın sitedeki içeriklerden alıntılar yapılması içeriklerin kopyalanması,proje, kullanılan tema yada bu seminer modelinin kullanilması yasaktır. Grubumuz ihlallerden dogacak yasal haklarini saklı tutar. İhlaller halinde, Türkiye Cumhuriyeti Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır. Bu Kanuna aykırı tavır sergileyen suç işlemiş ve ihlali olan kişi-sorumlular tespit edilerek ,3 ile 5 yıl hapis ve yüklü para cezasıyla yargılanıp ceza alabilmektedirler.

En Üste Git